Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Gyerekkorom óta gyakran van hólyaghurutom

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-08-19 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

Gyerekkorom óta 2-4 hetente visszatérő hólyaghurutom van. A helyzet nem javul, inkább romlik. Testsúlyom rendben van. Vegetárius vagyok, sajtot és tojást eszem. Fél éve volt egy 21 hetes korban történt vetélésem, a terhesség alatt a hólyaghurutos panaszaim pedig inkább romlottak. A délelőtti órákban hasmenéseim szoktak lenni. Nem dohányzom, nem iszom alkoholt, de napi kétszer kávézom.

Kedves Hölgyem!

A rendszeressé vált hólyaghurut azt jelenti, hogy bár a gyógyszerek segítségével az akut tünetei időről időre megszűnnek, de csak átmenetileg, mert hólyagnyálkahártyájának nincs kellő ellenálló képessége, és a fertőzések el tudnak hatalmasodni. A hólyaghurutja azért lehet különösen veszélyes, mert ha a gyulladás tovább terjed a vese felé, akkor az már nehezebben kezelhető, és kockáztatja a vese károsodásának vagy elvesztésének lehetőségét. Ugyanakkor nyilvánvalóan nem megoldás és ugyancsak veszélyeket rejt magában, ha újra és újra antibiotikus kezelésekkel lehet csak megoldani a gyulladását.

Ami ilyenkor felvetődik az orvosban, hogy vajon a fertőzéseket okozó baktériumai mindig azonosak-e és tenyésztéses vizsgálattal megállapítható-e, hogy milyenek. Ez nagyban segíthetné a megfelelő gyógyszer kiválasztását, de az ellenálló képesség javításához is fontos információ.

A gyógyszer mellett lépéseket kell tennie a nyálkahártya megerősítése érdekében.

Jó lenne tudnom, hogy mennyi folyadékot iszik naponta. Önnek különösen fontos lenne, hogy napi legalább 2,5, de akár 3 liter folyadékot is fogyasszon, mert ez biztosít folyamatos átmosást a húgyutakban, és ezzel védekezni tud a fertőzés kialakulása ellen. Természetesen az étrend változtatása nagyon fontos. A növényi étrend véd a gyulladások ellen, az állati termékek rontják a gyulladáskészséget. Különösen nagy a jelentősége a diétájának annak tudatában, hogy rendszeresen van hasmenése is. Ezt mindenképp meg kell szüntetnie, egyidejűleg javítani kell a bélflóráját pro- és prebiotikumokkal.

Van olyan baktériumkészítmény-gyógyszer, ami erősíti a húgyúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Ezt orvos tudja felírni önnek. Vannak gyógynövények, mint az arbutintartalmúak (medveszőlőlevél, medvetalp, csarab), melyek lúgos közegben a szervezetben fenolhidrokinonná alakulva baktériumölőek a húgyutakban. Ehhez azonban valamilyen lúgosító port kell bevenni, mert ha nincs lúgos közeg, akkor nem hatnak. A krónikus baktériumfertőzés csökkentését a propolisz rendszeres szedése is segíti.

A vizelet vizsgálatával kapcsolatban megjegyzem, hogy ha nincsenek tünetei, nem kell feltétlenül, különösen nem antibiotikumokkal valamennyi baktérium eltüntetésére törekedni. Sajnos ennyi lezajlott gyulladás után a baktériumok jelenléte elkerülhetetlen a vizeletben. Fontosabb az ellenálló képesség megerősítése vitaminokkal, antioxidánsokkal, vízkúrákkal. Ez utóbbi lehet akár egyszerű lábfürdő, melegedő fürdő és vagy meleg-hideg zuhany váltogatása is.

Üdvözlettel: dt. Tamasi József

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovatunk

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?