Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Egypetéjű ikrek vagyunk, és endometriózisunk van

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-08-27 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

„18 éves korom óta, amikortól párkapcsolataim indultak, felfázásos tüneteim kezdődtek. Antibiotikus kezeléseket kaptam egyiket a másik után. A probléma másfél évig nem szűnt. Egypetéjű ikertestvéremnek 2013-ban diagnosztizálták az endometriózisát. Megműtötték, és az ő műtéte után kezdtem én is érezni az endometriózis tüneteit. Végeztek ultrahangot, kolonoszkópiát és persze nőgyógyászati vizsgálatokat. Azt mondták, nekem is endometriózisom van, de jelentős bizonyítéka ennek a véleménynek szerintem nincs. Fájdalmas menstruációm van (korábban hasmenés is volt), és egyáltalán sokat fáj az alhasam. CA 125 (ez egy vérből nyert laboreredmény, ún. tumormarker – a szerk.) emelkedett, de csak tavaly nyáron nézték utoljára, akkor nagyon magas volt. Kénytelen vagyok pszichológushoz is járni, és azóta nem dolgozom, hanem többet foglalkozom magammal. Tavaly volt egy teljes fizikai kimerülésem, ami miatt légszomj, remegés, fejfájás és egyéb vegetatív idegrendszeri tüneteim léptek fel, orvosok véleménye szerint burn out-om volt. Négy éve a makrobiotika szerint, de gluténmentesen étkezem, tejterméket sem fogyasztok egy éve (többnyire). Arwen-torna, biciklizés, gyaloglás jelenti a rendszeres mozgásprogramomat. Az utóbbi időben mégis többször eszem sajtot. Hüvelyest is fogyasztok, de kuktában főzöm. Szeretnék meggyógyulni, de kérdés számomra, hogy meggyógyulhatok-e egyáltalán, vagy ez valami családi és genetikus adottság számunkra, amiből esély sincs kiszabadulni?”

Kedves Hölgyem!

Ön sajnálatos tünetei felsorolásával elég jól leírta az ún. endometriózis betegség színes megjelenését. Manapság egyre gyakoribb nőgyógyászati problémák a kismedencei szervek és környéki nyálkahártyáik gyulladásával, hormonális változásokkal, sokszor meddőséggel járó megbetegedések, mint az endometriózis, a PCOS (policisztás ovárium szindróma), pre-menstruációs szindróma. Gyakran szoktam mondani, hogy a betegségeink nem ismerik a tankönyveket, és nem pontosan az egyes diagnózisok alatt leírt tünetekkel ismerhetők fel. Sokszor egyéni formában, kombinációban fordulnak elő. Közös azonban bennük, hogy leginkább a termékeny korban levő nők szenvednek ezektől, egyes adatok szerint az ő megbetegedési arányaik akár a 20-30%-ot is elérheti már.

Az endometriózis során a méh belsejében levő nyálkahártya kerül a méh külső oldalára, a hashártya egyes részeire, amely azután a hormonális ciklus változásai szerint ugyanúgy viselkedhet, mint a méhben levő szövet, vagyis megduzzad, váladékot termel, majd vérzés kíséretében leválik, ami érthetően nagy fájdalommal, hasi panaszokkal járhat. Nem kétséges, az endometriózis, mint a többi fentebb említett kismedencei folyamat is gyulladás. Mivel a szerveink, szöveteink határa nem teljes izolációval választja el a tereket, hanem ezek a hártyák átjárhatók, nem képzelhető el az sem, hogy a kismedence egyes helyein levő gyulladások nem hatnak ki a szomszédos területekre. A nőgyógyászati gyulladás érinti az ott lévő bélcsatornát (ha ugyan nem fordítva), érintheti a vizeletelválasztó rendszert, a kismedence laza rostos kötőszöveti állományát, vagy épp az ott futó izmokat és idegeket.

A mai orvostudomány elég keveset ért e kismedencei gyulladások kiindulásáról, kutatások elsősorban a diagnosztikára és a gyógyszeres kezelésre koncentrálnak. Egyik valós megoldást helyettesítő pótcselekvés a műtét, amely természetesen a gyulladásos szövet csökkentése révén ideig-óráig csökkentheti a tüneteket, de megoldást bizonyosan nem nyújt, annál inkább sok heget, összenövést hozhat létre a hasüregben, amely további fájdalmak, panaszok forrása, nem is beszélve arról, hogy a gyulladásos folyamat továbbterjedését, újratermelődését egyáltalán nem zárja ki. Ezért semmiképp nem ebbe az irányba biztatom.

Sokkal inkább javaslom, hogy a megkezdett diétás vonalat (növényi gluténmentes étkezés) és gyógytornát (Arwen-torna) folytassa és fejlessze, amíg még több eredményt nem ér el. Például szerintem ön egyszer sem engedheti meg magának a sajtfogyasztás vétségét, mert ez hónapokkal visszaveti a gyulladások mérséklődését. Bizonyosan további diétás tesztelésre és tanácsadásra lenne még szüksége, mint ahogyan a terápiás böjtölés is segítene.

Válaszolva a kérdésére, az endometriózis bizonyosan nem eleve elrendelés, nem csupán genetikai megbetegedés, ezért feltétlenül érdemes és kell is küzdeni ellene, méghozzá a komplementer orvoslás táplálkozási, gyógynövény-, mozgás- és fizikális módszereivel. Mindennel, ami a gyulladásokat hatékonyan mérsékli. Idetartozik az indiai ashoka (Saraca indica) és shatavari (Asparagus racemosus), a kínai tang-kuj (Angelica sinensis), a magyar cickafarkfű (Achillea millefolium), más növények ezekkel való orvosilag előírt kombinációi. Az Arwen-torna, intim torna, az ájurvédikus alhasi külső basti- és olajos masszázs, a dél-amerikai alhasi hideg vizes fürdő is segít. A hozzáértő orvos által végzett neurálterápiával ugyancsak jelentősen mérsékelni lehet a fájdalmakat és serkenteni a gyógyulás megindulását.

Kívánom, hogy ennek szellemében járjanak el mindketten, és gyógyuljanak is meg mindketten!

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – Orvos válaszol rovatunk

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?