Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Tavaszi nagytakarítás

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-03-01 kommentek : (0)

Ismerik a szokásos környezetvédelmi szimbólumokat?

Ezek a külső környezet védelmére készültek, de ha jól belegondolunk a belső környezetünk a szervezet szöveti milieu-je is hasonló táblákat igényelne. Ott is folyamatosan keletkeznek salakanyagok, melyeket nem jó, ha bárhol lerak a szervezet, jó azok egy részét megnövekedett anyagcsere révén újra feldolgozni, más részét kvázi szemetesekbe gyűjtve kiválasztani. Ha ezt nem tesszük, akkor a feleslegre a más élőlények szállnak rá (a szemétdombra a sirályok, rovarok, rágcsálók), a szervezetben a baktériumok, vírusok, férgek, gombák. A felesleg akadályozza a normális működést, tisztátalanná, nehézkessé, megbetegedésre hajlamossá teszi a testünket.

salak4

Böjt

A böjt mind a hagyományokban, mint a vallásokban szokásos módja a testünk és lelkünk tavaszi megújításának. A téli kevesebb mozgás, zárt helyre behúzódás után több időt, több levegőt, több napfényt, több mozgékonyságot, fiatalosságot igénylünk, szükségünk van a téli felszedett kilók leadására, a téli dőzsölés kompenzálására, a rugalmasság helyreállítására, a kisebb gyulladások eltüntetésére. A böjt jelentése, hogy a szokásoshoz képest kevesebbet és/vagy mást eszünk, mindenképp önkontrollt gyakorlunk.  Ismert, hogy a medzsugorjei gyerekek annak idején kenyér és víz böjtről beszéltek, melyet rajtuk keresztül Mária javasolt. A hinduk ekadasi napján mindent esznek, de a nagy energia tartalmú gabonaételeket nem. Ismertek értelmetlen haszontalan böjtök is. Emlékszem, hogy gyerekkoromban a templomban a pap arról beszélt, hogy legalább a csokit hagyjuk ki a húsvét előtti böjti időszakban. Ennek észrevehető élettani hatása nem lesz, de talán még a lelki hatása is oly csekély, hogy haszontalannak nevezhető. A böjtöt azért érdemes végezni, mert valós változást szeretnénk elérni és ez teljesen reális célunk lehet: csökkentjük a testsúlyunkat, javítjuk a laborértékeinket, a közérzetünket, fittségünket, teljesítményünket. Ezeket persze összekapcsolhatjuk kisebb-nagyobb bajok természetes gyógyításával, ekkor szükséges a komplementer orvosi tanács is, melyet a sötétlátóteres mikroszkóppal végzett vizsgálat során teszünk követhetővé.

 

VLCD diéta

salak12

Amerikában közismertek az ún Very low calory diets (nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták), melyek a fogyás egyik leghatékonyabb módját jelentik. Az ilyen diéták nem több mint 800 kalóriát tartalmaznak. (Egy átlagos napi normális étkezés 2000 kalóriát fogyasztunk). Számtalan ilyen diéta ismert és tervem, hogy egyre többet fel fogok rakni ide a site-ra. Jelenleg a Leveskúra, a Buchinger léböjt és a Mayr kúra, gyümölcskúra felel meg a VLCD diéta kalória kritériumainak. Én minden általam javasolt VLCD diétát saját verzióban használom, vagyis minden olyan már általánosan ismert szakmai elvet, ami a böjtölő biztonságát, a böjt nagyobb eredményességét szolgálja beépítem a napi programba. Melyek ezek?

 

– jelentős mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen

– enyhe lúgosítás bázikus porokkal

– egyszerűség

– folyamatos napi, intenzív mozgásprogram

– napi széklet biztosítása

– izzadás, légzőgyakorlatok, fizikális impulzusok

smoothie

Kétségtelen a felesleges testsúly az egészség-betegség egyik legnagyobb kockázati tényezője, de tudjuk, hogy a testsúly mellett salakanyagok is jelentős terhet jelentenek a normális élettani funkciók akadályozásában. Szinte bizonyos, hogy túlsúly esetén sok a salakanyag is, de salakanyag lehet normális testsúly mellett is.

Buchinger volt az, aki felfedezte az óriási bélfelületünk salaktanításban betölthető szerepét. Ezért a bél tisztítása, a bélen keresztüli kiválasztás feltétlenül feltétele az eredményes böjtnek. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, annak a böjtje nem lesz sikeres.

Dr.Tamasi József

Üdvözlettel: Dr. Tamasi

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?