Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Elkerülhető-e a műtét komolyabb szívritmuszavar esetén?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2024-01-04 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr! „19 éves vagyok és az orvosok tanácstalanok a tüneteimmel kapcsolatban. Egy éve légúti gyulladás vizsgálata kapcsán fedezték fel, hogy szívritmuszavarom van, ami kamrai eredetű extra ütéseket, az összes ütés 30-40%-át jelenti. Én eddig ebből semmit nem vettem észre és most sem érzékelem. Fizikai munkát végzek, húsboltban dolgozom, közben épp érettségizem. Erősnek érzem magam, bár a teljesítőképességem nem korlátlan, amit eddig betudtam annak, hogy nem sportolok.

Gyógyszert írtak fel, bétablokkolót, de két hónapja szedem és az EKG-k tanulsága szerint semmi nem változott tőle. Most azt javasolják, hogy műttessem meg magam, hogy megszűnjön ez a jelenség. Szedek magnéziumot, ómegazsírsavat, algát, CBD-olajat. Diétát nem tartok. Gyerekkorom óta vannak hasi panaszaim, aminek nem tulajdonítottam eddig semmilyen jelentőséget. Nem vagyok Covid miatt oltva, bár átestem a betegségen és azt gyógyszerekkel kezelték. Mit gondol, hogy van-e még bármi természetes megoldás, vagy szánjam rá magam a műtétre?”

Kedves Uram! Megkaptam a megküldött EKG-kat is, amiből valóban az látható, hogy 25 ütésből 10 úgynevezett extra kamrai ütés szerepel, amelyek ráadásul sokkal erőtlenebb elektromos tevékenységet mutatnak, mint a normális menetrend szerinti ütések. Ez számomra azt jelenti, hogy

a soron kívüli ütései nem járulnak hozzá kellő mértékben a szíve teljesítményéhez. Ez hosszú távon biztosan megterheli a szervezetét.

A szív ilyen soron kívüli ütéseikor általában az érintettek nagy szívdobbanást éreznek. Számomra az, hogy ön nem érez semmit, azt jelentheti, hogy ezek a rendkívüli ütések esetleg nem is okoznak szívösszehúzódást, így egy látszólagos percenkénti 70-es EKG-ritmus valójában pulzusszámában csupán 50 alatti összehúzódást eredményez, ami már nem jó szívteljesítményt jelenthet. Ez a fizikai terheléskor csökkent teljesítőképességet, fáradékonyságot, esetleg szívtáji panaszokat okozhat, ami eddig lehet, hogy önnek fel sem tűnt, de veszélyt hordozhat magában, mindenképp utána kell járni.

A szív ilyen ritmuszavarai sokféle ok miatt alakulhatnak ki, mellesleg inkább idősebbeknél gyakori, fiatal felnőttekben, gyerekekben ritkák. Mindenképp vizsgálatra van szükség: alaposabb kikérdezés, Holter EKG, esetleg terheléses kardiológiai vizsgálat. Oka lehet például bizonyos korábban szedett légúti és allergiagyógyszerek mellékhatása, vagy szorongás, túlzott stressz, túlzásba vitt kávézás, a dohányzás, drogok fogyasztása, alkohol.

Oka lehet egyszerűen a rendszertelen élet, a kicsapongás, a gyakori éjfél utáni lefekvés, az étkezések rendszertelensége, a mértéktelen evés, és persze oka lehet anatómiai rendellenesség, veleszületett anomália is.

Én nem javaslom, hogy gyógyszeres kezelés eredménytelensége után azonnal a műtéthez folyamodjon. E kettő között van több nagyon fontos terápiás terület még, például az életmód korrekciója, a természetes gyógymódok kínálta lehetőségek, a pszichére ható kezelések. Ahogyan írtam is, az életmód korrekciója elsősorban az alvás, az evés, a székletürítés rendszerességét és mértékletességét jelenti.

Törekedni kell a mindennapos 22 óra körüli lefekvésre, a 7-8 órahossz közötti alvásra (a túl sok és a túl kevés alvás is bajt okozhat),

a napi háromszori kiegyensúlyozott evésre (főként a gyomor túlterhelését kell elkerülni), törekedni kell a növényi étrendre, a mindennapos székletürítésre, lehetőleg reggel ugyanabban az időben, s arra, hogy a széklet állaga formált legyen. Ez növényi rostokkal, diétával, gyógynövényekkel elérhető. Az egyéb természetes módszerek közül kiemelem a gyógynövényeket: a gyöngyvirágból (Convallaria majalis) készült gyógyszerek vagy alacsony potenciájú homeopátiás szerek (csakis orvosi javallattal és felügyelettel!), a Rhodiola (Rhodiola rosea) aranygyökér, valamint a Mulungu (Erythrina mulungu) készítményei, de ezeket is inkább orvosi vezetéssel szabad alkalmazni.

Nagyon fontosak a jóga légzőgyakorlatai, a vízkúrák (főként a kar hideg és meleg fürdői orvosi vezetéssel), a reflexzónák megnyugtató masszázsa pl. a talpon, háton, az ájurvédikus kezelések, például Hrid basti, ami a szívtájék olajos masszázsát jelenti. Ezen kívül a szívtájékot közvetlenül nem jó fizikai kezelésnek kitenni. A pszichés gyógymódok közül minden stresszoldó technika szóba jön.

Csak ezek eredménytelensége után javaslom a műtéti megoldást!

Megjelent a Természetgyógyász Magazin 2022 júniusi számában.

Cikk nyomtatása

Címkék: ,

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?