Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Szinte már semmit nem tudok enni

Nyomtatás Szerző : dátum : 2024-01-08 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr! 53 éves vagyok. Egy éve megkaptam a második Covid-oltásomat és a problémáim akkor kezdődtek, megfeszültek a lábizmaim, de az emésztésem is teljesen felborult, majd epetáji fájdalmak léptek fel. Előbb extrém nőtt a súlyom. Gyomorégés kezdődött, amire gyógyszereket írtak fel, gyomorsavcsökkentőket, savközömbösítőket. A köldöktáji fájdalmaim kezdődtek később és elkezdtem fogyni. Ekkor már nem tudtam enni, leállt az emésztésem, nem volt étvágyam, úgy éreztem, hogy a testem semmit nem tud feldolgozni. Egy év alatt 28 kg-ot fogytam. Próbáltam elhagyni a savcsökkentő gyógyszereket.

Aztán ősszel az oltások ellenére lázas lettem, légúti betegségem és nagy emésztőrendszeri fájdalmaim voltak. Gyerekkor óta székrekedéses vagyok. Egy év óta nem tudom a zöldségeket sem fogyasztani, mert gázosodom. Most nagyon kevés dolgot tudok enni: húsleves levét kanalazom és csirkehúst eszem, de a zöldséget nem tudom enni, mert görcsöl tőle a hasam, főként jobb oldalon és rögtön puffadok. Úgy érzem, hogy parazitafertőzésem is van. Több próbálkozás nem vált be, pl. enzimeket szedtem, illetve egy svéd probiotikumot. Légzési nehézségeim is vannak és általában nagyon fázós vagyok. Éberen alszom, ami miatt állandóan fáradt vagyok. Nemrég egy bélre ható antibiotikus kúrán vagyok túl.

Kedves Hölgyem! Panaszai nyilvánvalóan összefügghetnek a felvett oltással – sok ilyen szokatlan panaszokkal rendelkezőt látok mostanában –, de úgy vélem, hogy színes tünetei az ön extrém idegrendszeri érzékenységét is tükrözik. Az indiai gyógyászat úgy hívja ezt az állapotot, hogy váta, vagyis túl sok a levegő, túl sok a változás, túl sok a hektikusság, az alultápláltság, a fájdalom és puffadás, túl sok túlérzékenység egyébként mindennapos dolgokra. Az európai orvoslás nem tudja hasonlóan jól megfogalmazni ezt a tünetcsoportot. Ezért kézen fekvő a megoldás egyik vonulata is, hogy az indai gyógyászat elvei szerint a túl sok váta elleni kezeléseket kell alkalmazni.

Előbb azonban még néhány megjegyzés az ön által leírtakhoz. Úgy tűnik, hogy ön egyik rossz fajta kezelésből esett a másikba.

Közismert, hogy a gyomorsavcsökkentés többnyire nem old meg semmit,

legfeljebb nagyon átmenetileg szabad alkalmazni, mert a gyomor savtermelésének csökkenése együtt jár a vékonybél további szakaszaiban az emésztőnedvek blokkolásával is. Így az egyébként is rossz emésztés tovább romlik. A bélre ható antibiotikus kúra pedig megadta a leépült emésztőrendszer működéseknek az utolsó pofont, hiszen ha megritkítjuk a vélhetően egyébként is leépült baktériumflórát, akkor az tovább rontja az emésztőképességet.

Önnek most gyógyszerekkel leépített, gyér emésztő tüze van (agni), ami a nyugati felfogás szerint a gyomor, a hasnyálmirigy és a bél emésztőnedveinek az elégtelenségét, a rossz összetételű baktériumflórát jelenti. Ez nem képes megoldani a szokvány emésztőfeladatokat sem.

A mostani táplálkozását akkor tudja felfejleszteni újra, ha fokozza az emésztőnedv-elválasztást és újra fokozatosan növényi anyagokat is fogyaszt.

Ezen a mostani táplálkozáson lehet, hogy kevesebb a tünete, így átmenetileg helyénvaló, de hosszú távon csak további leépülés lenne a sorsa.

Kezdjen abhyanga (indiai meleg gyógynövényolajos masszázsokat), olajos és olajos-vizes beöntéseket (matra és niruha basti), fogyasszon kesernyés, illetve melegítő gyógynövényeket, gyógynövényteákat melegen, mint cickafarkfű, kézenkálmos, apróbojtorján, gyömbér. Szedjen serkentő, „epehajtó” gyógynövényes kivonatokat: Gallexier, Herbafulvo, articsóka készítményeit és szedjen feszültséget oldókat, mint citromfű, brahmi, 5 HTP hatóanyagokat.

Ha valamire érzékeny, akkor próbálja azokat sokkal kisebb adagban használni és fokozatosan növelje a mennyiséget. Próbáljon mindig kicsit több és többfajta növényi anyagot hozzáfőzni a húshoz, és persze mindent csak melegen és frissen egyen. Kezdje reggel meleg vagy forró tiszta vízzel a napot. Menjen rövid időkre szaunába. Szüksége van változatos pre- és probiotikumokra olyan adagban, ami nem okoz allergiás tüneteket. Ezen az úton fordíthatja meg a rossz leépítő tendenciát épülő, erősítő tendenciává. Az emésztésünk nagy kincs és nagyon kell ápolni, mert csak általa erősödhet, lehet fitt valamennyi szervünk. Minden jót kívánok!

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?