Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Valóban veszélyes a koleszterin?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-09-21 kommentek : (0)

A koleszterin egy vízben oldhatatlan fehér por, mely nagyon fontos a szervezet számára: biztosítja a sejtmembránok rugalmasságát, alapvető alkotója a D vitaminnak, epesavaknak és különböző nemi- és mellékvese hormonoknak.

A koleszterinre nagy szüksége van a szervezetnek. Két forrásból biztosított: a máj képzi a szükséges mennyiséget, nem is lenne szüksége többre, de ezen túl a táplálékkal is felveszünk akár 500-700 mg-ot, bár összesen csupán 300mg-ra lenne szükség. A táplálékunkban csak az állati termékek tartalmaznak koleszterint, amire tehát igazából nincs szükség, mert képződik elég a májunkban is. Ebből is látszik, hogy a hús, tojás és tejtermékek evése felnőtt ember számára nem feltétlenül fontos. Vegetárius étrend mellett a koleszterin szint növekedése sokkal ritkább. A koleszterinszint növekedése ugyanis nagy kockázatot jelent az érfal meszesedése, köves betegségek kialakulása szempontjából, legalábbis ezt állítja a gyógyszeripar és a dogmákhoz ragaszkodó orvoslás egy része.

A vér szállítja a koleszterint azokhoz a sejtekhez, szövetekhez, amelyeknek szükségük van rá. A vérben levő koleszterin koncentrációját összkoleszterin szintnek nevezzük.

A koleszterin, mivel vízben oldhatatlan, fehérjékhez kötődve ún. kilomikronok formájában tud a vérben mozogni. A fehérjék és a koleszterin aránya alapján lesz kisebb nagyságú (veszélyesebb LDL) és nagyobb nagyságú (ún. védő HDL) fehérje-koleszterin csomagocska a vérben. Az LDL csomagok viszik a koleszterint, a HDL csomagocskák összegyűjtik a felesleget, a lerakódott koleszterint és hozzák  májhoz lebontásra, ezért a HDL magasabb szintje védő faktor a koleszterin káros hatása ellen. Az LDL csomagocskák mindenáron lerakni szeretnék a bennük levő koleszterint és a legkönnyebben az érfalban tudják lerakni. Ezért a koleszterin szint legfőbb kockázata az érelmeszesedés, a magasvérnyomás, az érfal megrepedése, vérzések agyban, szívben.

Sziv1

Növeli a testben képződő koleszterin mennyiségét az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kevés mozgás, de a legújabb vizsgálatok szerint a rossz stresszkezelés, a kialvatlanság, a vegetatív feszültség tartós fennállása is növeli. A koleszterin bevitelt csökkenthetjük növényi alapú vagy vegetárius közeli étrenddel, különböző gyógynövényekkel és gyógynövénykészítményekkel, mint homoktövis, árticsóka, garcinia, zöldtea, gotukola és sok mással. Az ún. ortomolekuláris készítmények ugyancsak csökkentik a koleszterinszintet, mint króm, niacin, Q10 vitamin, L-carnitin, enzymek. A leghatékonyabban azonban a salaktalanító léböjt segítségével befolyásolhatjuk, hiszen ez tehermentesíti a májat is pihenteti a külső bevitelt, az emésztőrendszert. Másik diéta a Tamasi diéta, mely nagyon jól csökkenti a koleszterint. Emelkedett koleszterinszintek esetén szükséges az orvosi felügyelet, időnként gyógyszeres kezelés.

szív3

A komplementer orvoslás nem támogatja a meggondolatlan gyógyszeres kezelést különösen nem egy életen át és nem azelőtt, mielőtt minden komplementer lehetőséget ki nem próbált az orvos a koleszterinszint hatékony csökkentésére. Véleményem szerint a koleszterin mítosz elsősorban a gyógyszergyárak propagandagépezetének következtében alakult ki és kemény üzleti érdekek tartják fenn a magas koleszterintől való félelmet a lakosság körében.

 

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?