Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A fogyókúra küzdelmei

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-06-07 kommentek : (0)

Az európai lakosság több mint fele egy életen át küzd a túlsúlyával. … és jó, ha küzd… A túlsúly elsősorban amiatt alakul ki, hogy nagy mennyiségű finomított szénhidrátokat fogyasztunk (cukor tartalmú élelmiszerek és fehér lisztből készült ételek), amelyből a szénhidrát a szükségesnél nagyobb mennyiségben és gyorsaságban szívódik fel és a felesleget a sejtek csak zsír formájában tudják elraktározni. Összességében több energiát veszünk fel, mint amit a szervezet a mindennapi életéhez igényel. Növeli az elhízást a mozgásszegény életmód is. Felmérések szerint az európai lakosság szabadidejének a 80%-át televízió vagy számítógép előtt tölti.

Ugyancsak testsúlynövelő az alváshiány. Aki 6 órát alszik lényegesen nagyobb felesleges, evésre sarkalló étvággyal rendelkezik, mint az aki 6-9 órát alszik. Egyértelműen növeli a súlyt az önkontroll hiánya és a testsúlymegtartásra vonatkozó motiváció hiánya. Kimutatott például, hogy az összeházasodott fiatalok sokkal több kilót szednek fel, mint a házasság nélkül együtt élők és a legkevesebbet pedig a szinglik.

Pszichés zavarok a háttérben

Az elhízás önértékelési zavarokat okoz. Az elhízottak többsége úgy véli, hogy a túlsúly szexuális és társasági sikertelenségnek okozója. A nagy mennyiségű lerakódott zsír azonban ténylegesen megterheli a szívet, az ereket és magasvérnyomást, cukorbetegséget, agyvérzést, szívinfarktust okoz, de mérhetően nő a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, hormonális zavarok kockázata is.

testsúly2

Útbaigazító számok

A túlsúlyt legelterjedtebben az úgynevezett BMI (body mass index) segítségével mérik, ami a súly és a testmagasság négyzetének a hányadosa. 18,5 alatti BMI túlzottan alacsony súlyt jelent. Normális a BMI 18,5-24,9-ig. Viszont 25-29,9 BMI enyhén emelkedett betegségkockázatot jelent. 30 feletti BMI pedig elhízást, közepes-nagyon magas rizikóval.

A túlsúly másik fontos mérési módja a derékkörfogat, amely testmagasságtól függetlenül a lerakódott hasi zsírt méri. Vizsgálatok szerint a hasi szerveken és környékükön lerakódott zsír (tehát az úgynevezett almaformájú elhízás) nagyobb egészségügyi veszélyeztetettséget jelent a fenéken, combokon lerakódott (körteformájú) elhízáshoz képest. A derékkörfogat férfiaknál 94-102 cmfelett kóros, nőknél 80-88 cmfelett kóros.

Léböjtkúra a legjobb diéta

A túlsúly mindig együtt jár a felesleges salakanyagok szaporodásával, a szervezet ún. elsavasodásával. Ezért a túlsúlyt az étkezés és mozgásmennyiség változtatásán túl az ún. salaktalanító léböjt segítségével csökkenthetjük a leghatékonyabban. A Buchinger léböjt 3-6 hete alatt a kúrázó leveket, levest, teákat, gabonapépet fogyaszt, vagyis csak folyadékot. A böjt alatt a változatos folyadékoknak köszönhetően nem éhezik, képes a mindennapi munkavégzésre, sőt életereje a kúra hatására növekszik. A böjt után étrendváltoztatásra van szükség, melyet az addigi szokásokat is figyelembe véve táplálkozási tanácsadás formájában az orvos és páciens közösen tervez meg. A böjt után csökken a vérnyomás, a koleszterinszint, a cukorszint.

További komplementer gyógymódok

A sikeres fogyás érdekében hatékony továbbá az akupunktúra, bizonyos biológiai anyagok (mint L-carnitin, króm, gyógynövények), speciális jógagyakorlatok, a vastagbél öblítése (kolonhidroterápia). Az étkezés szegény kell legyen zsírokban és egyszerű cukrokban, ugyanakkor gazdag zöldségekben és gyümölcsökben. Nem jó sikertelen divat-fogyókúrákat próbálgatni, mert a valós testsúlycsökkenést egyre nehezítik. Ezért legjobb, ha a testsúlycsökkentő programot orvos és páciens közösen állítják össze, rendszeresen találkoznak és a tapasztalatokat szakszerűen értékelik.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?