Mennyiség: 12 db
Elkészítési idő: 10 perc + 40 perc párolás + 10 perc hűtési idő
Hozzávalók:
- 100 g köles
- 200 ml tisztított víz
- 28 csepp folyékony stevia
- 1 ek friss citromlé
- ½ kk vaníliavelő
- 100 ml bio natúr kókusztej
- kókuszreszelék, fahéj, vagy kakaópor
A kölest alaposan átmossuk, majd egy párológépben kétszeres mennyiségű vízben 40 perc alatt megpároljuk. A köles felét egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a steviát, a citromlevet, a vaníliavelőt és a kókusztejet, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a köles másik felét, és alaposan összekeverjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, és golyókat formázunk. Kókuszreszelékbe, fahéjba, vagy kakaóporba forgatjuk.
A köles gluténmentes. A gabonák királynője. Lúgosító hatású. A köles fehérje tartalma 10-15%. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.
Marton Melinda receptje
www.testtudatos-taplalkozas.hu