Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A természetgyógyászati alapismeretek tankönyv

Nyomtatás Szerző : dátum : 2015-09-27 kommentek : (0)

Több mint 2 év előkészítés után megjelent az a tananyag, melyet a természetgyógyász vizsgákat letenni kívánók használhatnak felkészülésükhöz. A könyvet az állam adta ki és csak a kiadónál (Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ – vagyis a volt ETI, Horánszky utca) lehet kapni. A könyv közérthető nyelvezetű, ezért minden előképzettség nélkül is olvasmányos. Grafikus által készített közel 100 ábra javítja a szöveg érthetőségét. A Természetgyógyászati alapismeretek könyvet szakmai közönségnek pénteken mutatták be az ENKK-ban ünnepélyes keretek között.

Természetgyógyászat

Természetgyógyászat

Egységes szerkezetű, széles áttekintést adó tankönyv jelent meg a természetgyógyászati vizsgát letenni szándékozók számára.  A természetgyógyászok vizsgáztatását a 40/97 Korm. rendelet és a 17/97-es egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza, melyek az Eü. Törvény 104. paragrafusával együtt a természetgyógyászatot az egészségügy részévé tették. Ezért a vizsgázás során a természetgyógyászok számot kell adjanak egészségügyi ismereteikről és a természetgyógyászat teljes palettájáról is, hogy valóban szervesen illeszkedhessen a tudásuk más természetgyógyászatot gyakorlóhoz és az egészségügy egészéhez.

IMG_1426

IMG_1478

IMG_1494

IMG_1505

A most megjelent könyvnek az a legfontosabb üzenete, hogy a természetgyógyászat széles palettáján sok olyan módszer létezik, amely alkalmas betegségek kiegészítő kezelésére és ezeket komplex módon kell alkalmazni. Nem ragadhat le senki egy-egy általa jobban ismert területnél, mert ezzel lehet, hogy épp azt a segítséget nem kapja meg a beteg, mellyel az egészsége visszaállítható lenne. Ha ugyanis valaki talpmasszőrnél szeretné a fittségét javítani, de anyagcsere- vagy testsúlyproblémái vannak, akkor vélhetően szüksége van étrendi tanácsokra, gyógyteákra, életmódváltásra vagy épp mozgásprogramra és mindezeket a talpmasszőr e könyvből tanulhatja meg.  Mindannyiunk érdeke, hogy a természetgyógyász vizsga egyre magasabb szintű felkészülést tegyen szükségessé, de egyben átlátható, megtanulható tananyag álljon rendelkezésére annak, aki mások gyógyítását tűzi maga elé. Reményeink szerint ezt szolgálja az új könyv is.

A Természetgyógyászati alapismeretek könyv nagy részét Sárai Gábor barátommal ketten írtuk,  de egyes szakmai cikkeknél szerepelnek más szerzők is, mint Dr.Csiszár Róbert, Daróczi Zoltán, Dr. Eöry Ajándok, Dr.Jónás Eszter, Gál Attila, Nagy Zoltán, Dr.Ozsváth Mária, Dr.Sarkadi Ádám, Varsányi Péter, Dr.Szőke Henrik, Dr.Veress János.  A könyvet Prof. Dr.Hegyi Gabriella lektorálta.

IMG_1424

A hazai jogi szabályzás és a tankönyv szemlélete is az, hogy „ezer virág virágozzék”, vagyis nem kíván pálcát törni semmilyen módszer felett, inkább azt szeretné elősegíteni, hogy akik azt gyakorolják, azok ne ártsanak a  betegnek, amit arról ismerünk, az korrekt legyen.

Törekedtünk arra, hogy mindenki számára érthető legyen az, hogy a természetgyógyászat nem a modern medicina alternatívája, hanem annak szükséges kiegészítése, hogy a hazai természetgyógyászat az európai és a világon zajló hasonló tevékenységekhez szervesen illeszkedik. Legalitásra, szakszerűségre, hatékonyságra, hozzáférhetőségre és betegbiztonságra van szükség, nem pedig tiltásra, ellenségeskedésre. A természetgyógyászat szelíd módszer, de nagy jelentőségű, akár életmentő lehet akkor, ha megfelelően alkalmazzák. Nem utolsó sorban fontos tudni, hogy a világ lakosságának nagy részét (több mint 80%-át) ma is ezekkel a módszerekkel látják el és hogy Európában is az emberek döntő része 60-90%-a szimpatizál a természetgyógyászattal, annak széles körű hozzáférhetőségével. A természetgyógyászatnak jövője van, a hazai jogszabályok és a lakosság pozitív hozzáállása a lehetőségek bővítését teszi szükségessé. Az is nyilvánvaló, hogy a 18 évvel ezelőtt megjelent jogszabályok mára sok ponton elavultak és szükséges lenne ezek kiegészítése.

Sárai Gábor

Sárai Gábor a könyvbemutatón beszélt arról, hogy a természetgyógyászattal kapcsolatban az utóbbi években meggyőző vizsgálatok születtek (prof. Dr.Buda László, Dr.Lázár Imre és mások által). Ezek legfontosabb megállapításai a következők.

  • A TGY elsősorban a krónikus betegek ellátásában játszik szerepet
  • A páciensek 50-80 %-a elégedett a kapott kezeléssel
  • A TGY fontos szerepet játszhat az egészségtudatos magatartás fejlesztésében
  • A TGY-hoz fordulók fokozott egészségtudatossággal rendelkeznek – nem igaz a hiedelem, hogy csak a babonás, tanulatlan emberek fordulnak TGY-hoz.

Azt is fontos tudni, hogy a WHO jelenleg is fenntart a tradícionális orvoslásról és a természetgyógyászatról egy világprogramot, amelyet 2014 – 2023-ra tervez.

IMG_1465

 

 

Javaslom mindenkinek, aki áttekintést szeretne a természetgyógyászat egészéről.

 

A könyv megvásárolható az ENKK (ETI)-ben.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?