Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Orvos válaszol: Evéstől szívritmuszavar?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2019-05-06 kommentek : (0)

„Tisztelt Doktor úr!”

„51 éves építőipari vállalkozó vagyok. Több mint egy éve rendszeresen vannak szívritmuszavaraim, melyre különböző nyugató- és bétablokkoló gyógyszereket írtak, de egyik sem vált be, így mindegyiket elhagytam. A panaszom viszont nem szűnt. Ilyenkor rendkívül rossz a közérzetem, a teljesítményem lecsökken, dolgozni nem tudok. Azt vettem észre, hogy leginkább étkezés után, amikor a refluxos panaszaim megjelennek, akkor érzem, hogy mintha a szívem is nyomna, és akkor jelennek meg a kihagyó ütések is. Bármelyik orvosnak mondtam eddig, mindig csak kinevetnek, mondván, hogy az étkezésem nem tudja befolyásolni a szívműködésemet. Terheléses EKG-t is végeztek, de nem igazán találtak semmit. Viszont amikor elhagytam a tejterméket és a búzalisztet, akkor szerintem a puffadásaim jelentősen csökkentek és ezzel együtt a szívritmuszavaraim is szűntek. 2012-ben volt epeműtétem, azóta többször vesekövet szültem. Tudom, hogy jó lenne többet pihennem, de most építőipari bumm van és évekre előre le vannak kötve a kapacitásaim, így reménytelen kilépnem a mókuskerékből. Enyhe túlsúlyom is kialakult, mert sportolásra sincs időm. Mit gondol, valóban életem végéig diétáznom kellene, hogy a szívritmusom rendben legyen?”

Kedves Uram!

Önnek igaza van. A mai orvosi tankönyvek inkább a stresszhelyzeteket, a fizikai aktivitást, anyagcserezavarokat hozzák fel a ritmuszavar előidézőjeként – ezért próbálkoztak a kollégák nyugtató, feszültségoldó gyógyszerekkel és a fizikai terhelés kiváltó szerepének vizsgálatával. Természetesen összefügg a hasi diszkomfort romlása, a has felfújódása a szív teljesítőképességével, a légzéskapacitással, hiszen ha a has terjedelme, még ha levegőtől is, de növekszik, akkor az a rekeszizmot nyomja felfelé és ezáltal csökken a mellkasi szervek rendelkezésére álló tér, kisebb a tüdő légzési kitérése, ezzel az egész szervezet oxigénellátottsága, tisztulási képessége és az erre igen érzékeny szív teljesítőképessége is. A szív azonban közvetlenül érzékeny a hasi diszkomfortra is, hiszen azonos vegetatív központok, a keleti orvoslás értelmében pedig azonos energiaközpontok befolyásolják a két terület működését.

Ön tudja a megoldást is, ami nem bonyolult, ráadásul nagyon eredményes lehet gyógyszer nélkül. Ki kell vizsgáltassa a táplálék-intoleranciáját, a bélflórájának az állapotát, és ezekhez kell beállítani a helyes étkezését, az emésztőrendszere helyes kezelését. Természetesen salaktalanítania és testsúlyt csökkentenie is kell! Minél kisebb lesz a pocakja és a testsúlya, a panaszait annál inkább elfelejtheti. Javaslom, hogy végezzen legalább három hét terápiás léböjtkúrát egy ehhez értő orvos vezetésével, amitől akár 10 kg-ot is csökkenhet a súlya és az anyagcseréje sokkal aktívabb szintre kerülhet, majd kezdjen olyan diétába, amely a legkevesebb puffadást és hasi panaszokat okozza. Ez vélhetően a növényi alapú étrend lesz, de lehet, hogy csak a hőkezelt ételeket tudja jól emészteni, mert az emésztőnedvei és izomzata már elgyengült. Használjon mediterrán és keleti fűszereket, mert az javítja az emésztőképességet, gyógynövényteákat, hogy tonizálja az emésztőmirigyeit. Masszírozza finoman a hasát, és feltétlenül gondoskodjon arról, hogy mindennap legyen formált, normális széklete.

Sokan önsajnálatba esnek, ha azt hallják, hogy mostantól akár életük végéig túlnyomó részt vegán, növényi étkezést kell folytassanak. Higgye el, sokkal minőségibb életet élhet gyógyszerek és folyamatos orvosi beavatkozások nélkül növényi étrenden, mint a megszokott vegyes étrenddel, de gyógyszerekkel, sürgősségi ügyeletre járással. Ráadásul ez a folyamat itt nem állna meg és egyre súlyosabb kórformák alakulhatnak ki. A növényi étkezésnek hatalmas tábora van, érdemes keresni társakat, jellemzően vidám és elégedett emberek és nem a kórházi diéta szomorúságát, hanem az ínyenckedés felszabadultságát élik meg! Önnek a kövek miatt is változtatnia kellett volna már rég étkezésén, sok fájdalomtól menekülhet meg, ha az egyébként 80%-ban esélyes vesekő-újraképződési esélyét a nullához közelíti.

Dr. Tamasi József

forrás: Természetgyógyász magazin – Orvos válaszol rovat

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?