Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Baktériumok nyerésre állnak az antibiotikumok ellen

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-10-03 kommentek : (0)

Az egészségtudomány egyik legdicsőségesebb időszaka volt az antibiotikumok tömeges használatának kora, ám ez a periódus lezárulni látszik: az USA járványügyi szervezetének (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai szerint hamarosan eljön az idő, amikor nem rendelkezünk majd a legveszélyesebb bakteriális megbetegedések ellen hatékony készítményekkel.

Gondok az antibiotikumok körül

A CDC a napokban riasztó számokat hozott nyilvánosságra: a New Scientist beszámolója szerint az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok évente 23 ezer amerikai polgár haláláért, és további kétmillió páciens megbetegítéséért felelősek. Az antibiotikum-reszisztencia népbetegség-szintű egészségügyi problémává vált, és a helyzet azonnali intézkedéseket kíván.A CDC jelentése szerint nyomást kell gyakorolni az USA élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságára (US Food and Drug Administration, FDA), hogy tiltsák el az állattenyésztő farmereket az antibiotikumok nyakló nélküli használatától. Ez a széles körben elterjedt gyakorlat – amely önmagában az USA-beli antibiotikum-forgalom 80 százalékáért felelős – kimutathatóan növeli a rezisztens baktériumtörzsek kifejlődésének veszélyét. Az FDA jelenleg végrehajtás alatt álló stratégiája éppen a mezőgazdasági antibiotikum-felhasználás csökkentését szorgalmazza, de a kritikusok szerint erőtlenül, kizárólag önkéntes alapon, és nem a szabályozás eszközével. A legkézzelfoghatóbb problémát ugyanakkor nem az agrárium, hanem a humánegészségügy jelenti. A legtöbb rezisztens kórokozó a kórházakban jelenik meg, méghozzá a higiénia elhanyagolása, az antimikrobiális előírások megszegése miatt. Ráadásul a kórházakban felhasznált antibiotikumok 50 százalékát is feleslegesen adják be, ami szintén növeli a rezisztencia-kockázatot. A veszély érdemi csökkentéséhez az összes indokolatlan felhasználást szűkíteni kell, becsukva például azt a kiskaput is, amelyet az FDA nyitott, amikor lehetővé tette, hogy egészséges haszonállatokkal (főleg hús- és tejelő marhákkal, illetve sertésekkel) is antibiotikumokat etessenek, úgymond megelőző jelleggel.

Miért is antibiotikum?

kapszula1

A fertőző gyulladásos betegségek leküzdésére kétféle gondolatmenet létezik orvos, és laikus körökben. Egyik, amit a klasszikus orvoslás sugal, beszedünk antibiotikumokat, az elpusztítja a kórokozókat és meggyógyulunk. Másik stratégia, amit főként a természetes gyógymódok hívei terjesztenek, hogy megerősítjük a szervezetünk ellenállóképességét, és az immunvédekezésünk legyőzi a kórokozókat, meggyógyulunk. Előrebocsátva, hogy időnként véleményem szerint is tényleg szükséges az antibiotikum, mégis helyesebb, ha mindannyian a második stratégia szerint törekszünk egészségünk visszaszerzésére, vagy megtartására. Az elsővel a probléma, hogy sokszor szükségtelenül, (pl. vírusos betegségek esetén) vagy nem kellő alapossággal (pl. nem elég ideig) alkalmazzák, és így egyre több rezisztens (gyógyszernek ellenálló) baktérium szaporodik el. Később, mikor nagy a baj, akkor már e gyógyszerek nem hatnak. Az is baj, hogy ártanak is, még normálisan is, de hibák esetén még inkább (pl. ha túl gyakran, vagy túl sokáig alkalmazzák). A felmérések szerint az antibiotikumokat több mint 70%-ban hibásan írják fel.

Az antibiotikum életet menthet, ez kétségtelen. Mivel az utóbbi években a gyógyszergyárak nem, vagy alig fejlesztenek új antibiotikumokat, és mivel a baktériumok rezisztenciája évről évre nő, ezért e gyógyszerek garantálta védelem egyre csökken. Hiú ábránd mostanság azt hinni, hogy felelőtlen életmóddal ellenállóképességünk akár szabadon le is gyöngülhet, majd a gyógyszerek megmentenek minket. Csak gondoljunk a németországi több mint harminc halált okozó járványra az EHEC baktérium általi fertőzés nyomán, melyek semmilyen antibiotikumra nem voltak érzékenyek. Az antibiotikumoknak számtalan mellékhatásuk van. Leggyakoribb, hogy a bél, más nyálkahártyák, és a bőr normális szervezetünket védő baktériumait is kipusztítják. Igy romlik az emésztőműködésünk, hasi panaszok léphetnek fel, meglepően bélgyulladás alakulhat ki, B vitamin hiány alakul ki (mert a B vitamin termelő baktériumok eltűnhetnek), elszaporodhatnak a gombák. Sok más mellékhatás létezik, amely során a gyógyszer a belső szerveket mérgezi: májtoxikus, vesetoxikus, vérképző szerveket tönkretevő, izomkárosodást okozó, halláskárosodást, füzúgást okozó mellékhatások. Súlyos mellékhatás lehet az allergia is, amely elsősorban a penicillin és származékai esetén jellemző.

Alternatíva szükségessége

Dr.Tamasi József A pácienseink körében különösen feltűnő az utóbbi időben a rothasztó baktériumok, különösen a clostridium fajok elszaporodása, ami nem csillapodó bélgyulladást okozhat. A másik jellegzetes következmény a candida, vagyis az élesztőgombák túlszaporodása. Ezek a kórokozók sokszor akár a táplálkozás helyes megváltoztatása (hús és tejtermékfogyasztás lecsökkentése) után is megmaradnak és akár egész életen keresztül kóros mennyiségben folyamatos panaszokat okozva. Ezeket a panaszokat már nem lehet csupán antibiotikumokkal megszüntetni, sokoldalú megközelítést, alapos vizsgálatokat igényel egy olyan kiegyensúlyozott új flóra létrehozása, amely kiszorítja a bajt okozó mikroorganizmusokat.

Milyen tünetek esetén gondoljunk a kóros baktériumflórára vagy gombák túlszaporodására? Állandó emésztési panaszok, felfúvódás, székletzavarok, hasi fájdalmak, visszatérő gyulladások (pl.húgyuti), állandó fáratságérzés, izomfájdalmak (fibromyalgia), folyamatos bőrtünetek, gombás folyás, gombás köröm, rendszeres fejfájás, menstruációs panaszok.

Az ilyen tünetek esetén a következő gyulladásnál, nem antibiotikumra, hanem épp ellenkezőleg a normál flóra helyrehozására van szükség. Az antibiotikum egyre újabb és újabb, egyre súlyosabb tüneteket produkál csupán megkeserítve a páciens életét.

fokhagymakapszulaMit tehetünk antibiotikumok helyett? A legtöbbet a szervezet salaktalanításával, tehermentesítésével, növényi diétákkal támogathatjuk az ellenállóképességet és a helyes baktérium arányt. Kolonhidroterápia segítségével kimoshatjuk a kóros baktériumok milliárdjait a bélflórából. Számtalan gyógynövény létezik, mint fokhagyma, aloe vera, édesgyökér, kakukkfű, olajfalevél, teafa, lapacho stb. , melyek antibakteriális, de nem káros hatásúak. Mások ellenállóképességet erősítik, mint a sédkenderfű, echinacea, kőhárs, ökörfarkkóró stb.. A pro és prebiotikumok segítségével újra jó baktériumokat vihetünk az emésztőrendszerbe. A bőséges folyadék fogyasztása, nagy dózisú antioxidánsok szedése, illóolajok használata, izzasztókúrák, pakolások, mozgásprogramok mind segíthetnek a gyulladás helyétől és természetétől függően.

Összefoglalás

Az antibiotikumok felelőtlen használatának kora lejárt. Ma már tudjuk, hogy minden felesleges antibiotikumhasználat fokozza a magam és embertársaim megbetegedésének veszélyét. Nincs újabb még csodásabb gyógyszer, ami azt is megoldja, csak a legcsodásabb testünk, mely legyöngítjük tehetetlen, ha minden segítséget megkap, akkor az esetek többségében elboldogul egyedül is a bajjal. Mint láthatjuk az olyan agrár és élelmiszeripari csalások, mint a hústermelés, tovább rontja a bajokat, nem csak mert a hús egészségtelen, hanem mert hozzásegít a csillapíthatatlan bakteriális antibiotikumrezisztenciához. Egyszerű, egészséges élet, magas szintű – és nem feltétlenül mindig tudományos – gondolkodás, erre van szüksége mindenkinek, az orvosnak is!

 

Felhasználva a nol.hu és a hirek-erdekessegek.blogspot információi

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?