Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

A vegán táplálkozás egészséges?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2013-08-10 kommentek : (8)

Noha a vegán étkezést a legtöbben még ma is csak egy rendkívül szigorú, extrém életmódnak tartják, egyre több táplálkozástudós vallja, hogy ha jól tervezzük meg, ez lehet a legegészségesebb táplálkozási forma.

 „A jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, emellett pedig számos betegség megelőzésére alkalmas” – vélekedett Vandana Sheth, a kaliforniai Rancho Palos Verdes dietetikus és táplálkozástudományi előadója, egyben az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. A mindenféle állati eredetű táplálékot mellőző étrend egyre jobban hódít. Legutóbb a korábban McDonald’s-rajongásáról és grillpartijairól híres amerikai exelnök, Bill Clinton jelentette be, hogy ezentúl ezen életmódot kívánja folytatni.

Sheth szerint a növényi étrendnek számos előnye van: csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, optimalizálja a testtömegindexet, valamint elkerülhetővé és jobban kezelhetővé teszi a cukorbetegséget. Éppen ezért mindenkinek, még a növésben lévő gyermekeknek, a várandós és szoptató anyáknak és az élsportolóknak is megfelelő.

Sokan aggódnak, hogy pusztán növényekkel nem lehet minden fontos tápanyagot a szervezetbe juttatni. Megfelelő odafigyeléssel, például a gabonabevitel növelésével még a hagyományosan állati eredetűnek tartott fehérjékkel sem lehet probléma. Andrea Giancola, az Amerikai Dietetikus társaság másik szóvivője szerint olyan speciális „vegán fogásokkal”, mint a szója vagy a quinoa megfelelő mennyiségű fehérjéhez juthatunk.

zöldség1

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a vegánoknak különösen oda kell figyelniük az emésztést szabályozó B12 vitamin és a csontok egészségéért felelős kalcium megfelelő mennyiségére, mivel az előbbi főleg a húsokban, míg az utóbbi a tejtermékekben található meg leginkább. Mindezeket a gabonafélékből, valamint a vitaminokkal dúsított szója- és rizstejből fedezhetjük. Legyünk tudatos vásárlók, és mindig tanulmányozzuk át az áruk címkéjét! Ugyanezekből, valamint a zöld leveles ételekből és száraz hüvelyesekből biztosíthatjuk a szükséges vasbevitelt is.

A legnagyobb problémát a kognitív funkciók és az érrendszer egészségét biztosító omega-3 zsírsavak bevitele jelenti. Ez az anyag főleg a lazachoz hasonló zsíros halakban található, ami pedig tiltólistás a vegán étrend követői számára. Igaz ugyan, hogy a lenmag, a szójabab, a tökmag és a mogyoró is tartalmaz omega-3 zsírsavat, de nem ugyanabban a formában, mint ahogy az a halból nyerhető ki.

Végezetül a kutatók figyelmeztettek, hogy számos előnye mellett a vegán étrend is lehet egészségtelen, ezért fokozottan fontos úgy megtervezni, hogy minden tápanyag szerepeljen benne.

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése
Kommentek
mariak 3 óra ago
2013-11-06

Paleolit jobb. Meghogy a tojast es a sovany husokat mellozzuk az egeszsegre hivakozva… Raadasul a vega azt hozza fel ervkent, hogy az ember szervezete erre adaptalodott, holott a fentebb emlitett elelmiszerek osi taplalekok, evmilliokon keresztul ettuk. Abban igaza van a veganak, hogy sok nyers zoldseget, gyumolcsot kell fogyasztani. De hogy a (minosegi) hussal, tojassal mi a bajuk, fel nem foghatom.

Válasz
Dr. Tamasi József 8 óra ago
2013-11-07

Kedves Mariak! Javaslom, hogy olvassa el a http://www.tamasidr.hu/a-veganvegetarius-es-a-predan-etkezes-orvosi-szemmel/ cikkemet, abból megtudhat sok fontos érvet a vegán étrend mellett. A paleolit táplálkozás sajnos több ponton hibás, többek között épp a hús evés propagálása terén, de kétségtelen, hogy vannak jó meglátások is benne. Az emberiség nem evett évmilliók óta húst, ez egy téveszme, amit a paleolit mese és üzleti koncepció keretében találtak ki. Voltak húsevők, de mindig voltak nagyon sokan vegetáriusok is.  Nincs minőségi hús. A hús nem tud minőségi lenni, csakis árt az egészségnek valamennyi minőség, valamennyi fajtája. Üdvözli Tamasi József dr. 

Válasz
Kőkúti József 9 óra ago
2014-01-27

A hangsúlyt a jó tervezésre tenném.
 

Válasz
Zsanett 9 perc ago
2014-09-03

Én úgy gondolom, hogy a természet minden egyes élőlényt úgy alkotott meg, hogy a lehető legegyszerűbb módon legyen képes a fennmaradásra.
Az oroszlán vadásznak született, minden adottsága megvan hozzá a karmokon át a hegyes fogakig, amivel a nyers húst szét tudja tépni. El tudná akárki is képzelni, hogy ez az állat azt mondja, hogy márpedig ő mondjuk grillezett zöldségeket szeretne ebédelni az unalmas gazella helyett? El tudná azt akárki is képzelni, hogy fogja magát, elmegy zöldségeket gyűjtögetni, vagy esetleg csinál magának egy veteményest, hogy azon termelje meg a saját zödségeit? Dehogy… Nevetséges, nem? Vagy egy nyúlról el tudja valaki képzelni, hogy megkívánja a húst, és átmegy vadászba? Nem. Számára az a legkézenfekvőbb, ha legelészik. Ez mind így van rendjén. Az ember az egyetlen, aki foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz a tévhithez, hogy neki húst, tejtermékeket és tojást kell enni. És mindezt azért, mert az ember szinte kizárólag az élvezeteknek él, emellett pedig mindent bevesz, amit a média rázúdít…
Mi alkalmatlanok vagyunk vadászatra. Semmilyen olyan adottsággal nem rendelkezünk, ami alkalmassá tenne minket, hogy bármilyen eszköz nélkül a természetben vadásszunk. Sokan zápfogakkal és szemfogakkal érvelnek. A gorilla fogazatát látták már? Sokkal de sokkal félelmetesebb fogsora van, mint nekünk, mégis zöld leveleken él, és többszörös erő lakozik benne az emberekhez képest. Nem vagyunk gyorsak, nincsenek karmaink, ha arra gondolunk, hogy az állatot széttépjük majd ott, helyben szétcicnáljuk még melegében, hogy aztán szőröstől-bőröstől megegyük, még a gondolattól is felfordul a gyomrunk. Ilyen egy ragadozó, és ilyen egy mindenevő, akinek épp húsra fáj a foga. Mi nem vagyunk ilyenek. Az emberek ha ránéznek egy szelet bolti húsra, akkor ők csak egy szelet húst látnak. Ha látnák az ételekik elkészítését a legelejétől, nem lenne az ételük, a legtöbben képtelenek volnának megenni. A tejtermékek a legfelháborítóbbak mind közül talán. Csecsemők maguk, hogy szarvasmarha anyatejet isznak? Ugyan… Nem hiába csecsemőkorban van rá szükségünk, és nem hiába a saját fajunk tejére. Döbbenet, hogy a boltok polcain is szinte minden kész”étel” tartalmazza a szarvasmarhák anyatejének maradványait. A tojásról pedig annyit, hogy vannak, akik képesek nyersen megenni, nekem a gyomromig nem jutna le.
Visszatérve az emberre… Számunkra mi volna a legkézenfekvőbb? Gabonát szemenként szétropogtatni? Képtelenség. Éhen halnánk, nem a nekünk szánt étel az. Nem szeretnék minden egyes növényt felsorolni, ami nem nekünk való, csak rátérni a lényegre. Ha van időnk átgondolni, akkor tényleg csak abban van logika, hogy az ember elsősorban gyümölcsevő. Hiszen ez az, amit a leginkább megkíván nyersen, ami a legkézenfekvőbb. A kezeink tökéletesen alkalmasak arra, hogy gyümölcsöket szedjünk, és bár az idők során a lábunk már nem lát el főállásban fáramászási funkciót, mégis a mai napig alkalmasak vagyunk rá. Van sok zöld levél is, amit megkívánunk, a jégsaláta például valami isteni, de én személy szerint a spenótot is szívesen rágcsálom.
Nem az az egészséges étel, amit ebédszünetben tíz perc alatt magunkba borítunk. A minőségi étkezés időt igényel, és ha nem széledtünk volna szét a történelmi időkben a trópusokról, akkor tervezést sem igényelne.
Én a magam részéről a sima növényi étrendet részesítem előnyben, de amit lesz rá lehetőségem, áttérek a dr. Douglas Graham által javasolt 80/10/10 étrendre. Ez egy nyers étrend, javarászt gyümölcsökből áll. Minőségi és mennyiségi gyümölcsfogyasztás, ahogy a régi, szép időkben. 🙂 Ha tervezett étrendről beszélünk, akkor szerintem ez áll a lehető legközelebb az igazsághoz. De hozzá kell tennem, hogy egy vegyes étrend után a hagyományos vegán étrend egy csoda, felüdülés az emésztőrendszernek, az egész testnek, és a léleknek is.
Tisztelt Dr. Tamasi József! Önnek pedig szeretnék köszönetet mondani, amiért orvos létére meri tájékoztatni az embereket ennek a táplálkozásnak az előnyeiről. Köszönöm, hogy nem ragaszkodik mindenben az egyetemen tanultakhoz, és átgondolván, elemezvén különböző tapasztalatokat, tanulmányokat képes elrugaszkodni a „modern orvoslástól” és a gyógyszeripar pusztító tevékenységétől. Köszönöm a munkáját!

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 4 perc ago
2014-09-22

Köszönöm, hogy megosztotta tapasztalatait és elismerését is. Jó az internet, hogy ilyen módon kapcsolatba kerülhetnek hasonló felfogású emberek. Üdv Tamasi dr.

Kr3nos 3 óra ago
2015-01-30

MÉghogy a hús káros…
Akkor azt, hogyan magyarázzák meg, hogy az összes vega (főleg nők) ismerősöm teljesen eltorzult, felpuffadt az arca és nem győznek ételkiegészítőket szedni.  Én főleg húsokat eszek(sonka szalonna, főleg zsíros húsok), zöldségekkel, (hüvelyesek kizárva), NaCl azaz sima konyhasót használok (sokat) és nem a bolti kevertet(káliummal, Fluoriddal…) 8 éve sportolok, nincs izületi kopásom, szívem 100%os (most voltam teljes kivizsgáláson) 120-130/80 a vérnyomásom, cukorom is tökéletes. Tejet soha nem kívántam, sajtból is csak a keményet eszem meg és csontom se tört soha (pedig Aikidozom). Az ember mindenevő de a vegánok csak tönkreteszik magukat, főleg vallási okok miatt tartják az étrendüket és nem tudományos okok miatt.

Válasz
szerző
Dr. Tamasi József 21 perc ago
2015-02-01

Kedves Valaki! Köszönöm a hozzászólását. Mindig elcsodálkozom, ha valaki még a nevét sem meri megadni egy olyan site-on, ahol az azt készítő személy pontosan megismerhető. Az Ön hitével én nem kívánok vitába szállni, örömmel olvasom, hogy egészségesnek érzi magát. Ez a legfontosabb, minden más mellékes. Szerintem Önnek elegendő lesz az egészségével többet törődnie akkor, amikor majd megjelennek a betegségek előjelei. Tapasztalatom szerint a legtöbb ember addig hisz vakon az általa folytatott életmód helyességében, amíg a szervezete nem jelzi annak ellenkezőjét. Addig is tartsuk tiszteletben egymás hitét és tudását. Üdvözlettel Tamasi dr.

Bodnár Ferencné 5 óra ago
2015-05-04

Dr. Tamási józsef egy nagyon intelligens ember és abszolút igaza van. Én kb. 2 éve kezdtem el foglalkozni az egészséges életmóddal, mikor elolvastam Dr. lenkei Gábor könyveit és Váradi Tibortól Az egészséges életmód alapjait. lassan összeállt bennem a kép és tiszta lett számomra, hogy miért van ennyi beteg ember. Minél több nyers ételt kell enni, sőt az igazi az lenne, ha csak azt enénk! Én mióta egészségesebben táplálkozom jópár fölös kilótól megszabadultam, sokkal jobban érzem magam. És a hitetlenektől kérdezem: hallottatok ti már olyat valakitől, hogy egyél húst, majd attól meggyógyulsz? Ügye nem! Milyen érdekes! Olyanokat viszont szoktunk hallani, hogy sok-sok vitamint fogyassz, minél több zöldségfélét, gümölcsöt, gyógyteát! Hoppá!

Válasz

Vélemény, hozzászólás?