Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

25 éve pikkelysömöröm van, létezik gyógymód?

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-04-29 kommentek : (0)

Tisztelt Doktor úr!

25 éve pikkelysömöröm van. Elég kiterjedt, mert a fejbőrömön, végtagjaimon és a törzsemen is nagy foltokban látható. Nagyon sokat ront az életminőségemen, hiszen nem merek strandra menni, az utcán olyan ruhát hordok, hogy ne látszódjon, mert az emberek megrémülnek, ha meglátják, azt hiszik, fertőző, de a párkapcsolatomat is megkeseríti. Néhány hónap óta térd- és hátfájdalmaim is vannak. Mit gondol, létezik-e gyógymód, amivel ez az állapot még javítható, vagy bele kell törődjek, hogy az évek során inkább egyre rosszabb lesz?

Kedves Hölgyem!

A pikkelysömör egy gyulladásos bőrbetegség, amelynek kiváltó okát a mai orvoslás inkább csak találgatja. Úgy tartjuk számon, hogy vannak belső genetikai tényezők és vannak külső provokáló faktorok, úgymint láz, más gyulladások, hormonális változások, táplálkozási hibák, a bőr sérülései stb., és mindkettő együttes hatására szükség van, hogy a betegség beinduljon. Ez az okfejtés elég öncélú, hiszen semmilyen módszer nem létezik a genetikai vagy a külső betegséget okozó tényezők kivédésére vagy időben történő felfedezésére azért, hogy a pszoriázis elindulását megakadályozhatnánk. Mert ha a betegség elindult, akkor a mai orvoslás véleménye alapján már nem gyógyítható, legfeljebb néhány esetben időlegesen tünetmentessé tehető. Az évek során sok pszoriázisos betegemnél érdekes megfigyeléseket tettem. Úgy tűnik számomra, mintha a bőrünk egy nagyon sértődékeny szervünk lenne, amely bizonyos személyeknél az őt ért gondatlanságra vagy a jelentősebb, elkerülhető inzultusokra egy konok gyulladással, a pikkelysömör beindításával reagálna. Praxisomban előfordultak olyan esetek, amelyek még jól kezelhetők lettek volna, ha az illető gondot fordít rájuk, például többszöri leégés, folytonos kozmetológiai, szépészeti beavatkozás, irritáló kozmetikai szerek mértéktelen használata vagy olyan gyulladások visszatérő megjelenése után, mint aknék, gombásodás stb. Persze találkoztam nem ilyen egyértelmű kezdetekkel is, ahol azonban az én táplálkozásmódot kutató érdeklődésem mindig talált fontos dietétikai hibákat.

A konzervatív orvosi praxisban elsősorban gyógyszerekkel kezelik ezt a betegséget, de előfordul, hogy semmivel, mondván sem magára, sem a környezetre nem veszélyes, ezért valójában nagyobb kezelést sem feltétlenül igényel. Persze a páciens nem csupán azért akar megszabadulni a tüneteitől, mert veszélyes lenne, hanem szimpla esztétikai okok miatt is. Az én tapasztalatom az, hogy a pikkelysömör természetes módszerekkel is hatékonyan kezelhető, csökkenthető vagy tünetmentessé tehető hosszú időre, bizonyos esetekben akár végleges eredmény is elkönyvelhető.

Olyan módszerek kellenek, amelyek mellett a mindennapi élet zavartalanul élhető, az életminőség nem romlik. Ugyanakkor tudomásul kell venni a következőket.

A pikkelysömör egyik kiváltó faktora, mint sok más betegségnél, az emésztőrendszer, ezért az étrendi változtatás (áttérés egyfajta növényi étrendre) és annak egy életen át történő betartása elkerülhetetlen. A bélflóra célzott diagnosztikája és természetes szerekkel való kezelése is fontos. A betegség autoimmun-természete miatt csak lassú és korlátozott javulás várható (lásd az előző lapszámban a témáról írt írásomat). Az immunfolyamatokban és a szervezet szabályozó rendszerében létrejött zavar, sérülés nem tűnik el nyom nélkül, folyton hajlamot jelent a betegség kiújulására, ezért ha nem elég konzekvens a páciens, akkor egy életen át küzdhet a betegség tüneteivel. Természetes növényi, ásványi és vitamin jellegű szerekkel történő kezelésekre is szükség van, különösen a betegség kezelésének első szakaszában.

Nem létezik olyan csodaszer, amelytől a Magyarországon élő kb. 200 ezer pszoriázisos beteg mindegyike meggyógyulhatna. Minden pikkelysömörös beteg betegségéhez vezető útja más, ezért mindenkinek egyéni programra van szüksége. Azonban komoly reményre ad okot, hogy mind a bőrtünetek, mind az ízületi járulékos tünetek jelentősen javíthatók természetes módszerekkel.

Üdvözlettel: Dr. Tamasi József

belgyógyász, a természetes gyógymódok szakértője

+36-20-361-9530

www.tamasidr.hu

 

Forrás: Orvos válaszol rovat – Természetgyógyász Magazin

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?