Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Az amerikai Táplálkozási és Dietétikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics (AND, előzetesen American Dietetic Association)), egy több mint 70.000 táplálkozási tanácsadó és kutató, egészségügyi dolgozó, orvos által alkotott testület a vegán-vegetárius étkezési formát minden életkor és életfázis számára egészségesnek tartja.

„Az Academy of Nutrition and Dietetics véleménye, hogy a jól tervezett vegetárius táplálkozási forma, beleértve a szigorúan vegetárius vagy vegán étkezési módokat is egészséges, tápanyagokat tekintve jó hatású, a betegségek megelőzésében és bizonyos betegségek kezelésében előnyös. A jól összeállított vegetárius táplálkozás valamennyi életkorban, beleértve a terhességet, szoptatást, csecsemőkort, gyerekkort, ifjúkort, időskort, valamint a sportolókat is megfelelő.”

 

 

Időpont: 2017.augusztus 26. 8.30-14.00

Helyszín: A 21. alkalommal megrendezésre kerülő Vegetárius Fesztivál keretén belül a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7.

Szervező: Egészségvár Alapítvány

Szimpózium titkársága: Dr.Tamasi József és Horváth Károlyné Amália

Szimpózium Szervező Bizottsága:   Prof. Dr.Hegyi Gabriella elnök, Szabó Zoltán, Dr.Tamasi József

Fővédnök: Prof.Dr.Fiegler Mária

Védnök: Prof.Dr.Hegyi Gabriella

Tervezett résztvevőszám: 200, orvosok, dietétikusok, egészségügyi szakdolgozók

A szimpózium filozófiája:

  • tudományos eszmecserére hívni azokat az orvos és dietétikus szakembereket, akik kellő nyitottsággal állnak a növényi alapú étrend népegészségügyi és terápiás szerepéhez
  • párbeszédet kialakítani a dietétika, táplálkozástudomány, a klinikum vegán és predán szemléletű szakemberei között.
  • áttekinteni a nemzetközi trendeket, a vegán táplálkozás jövőbeli szerepének lehetőségeit, a népegészségügyben kialakítható helyét

A rendezvény regisztrációhoz kötött, részvételi díj van (1500 Ft)

A rendezvény akkreditált lesz a szakdolgozóknak

Előadás bejelenthető 2017. július 1-ig

 

Program

9.00-9.05 – Megnyitó

Elnök: Prof.Dr.habil. Hegyi Gabriella MD.PhD

9.05-9.45 – Prof.Dr. habil. Hegyi Gabriella MD.PhD: Testkontroll az enzimológia segitségével

9.45-10.10 – Szabó Zoltán POTE A növényi alapú étrend hatása mögött rejlő molekuláris biológiai mechanizmusok ismertetése

Szünet

10.30-10.55 – Dr.Rodics Katalin kutató biológus, címzetes egyetemi docens, a Greenpeace Agrármarketing Szekció vezetője – Az ipari mezőgazdaság egészségünket és környezetünket károsító hatásai, különös tekintettel a nagyüzemi állattartásra

10.55 – 11.20 – Prof.Dr.Bardócz Zsuzsanna A legújabb táplálkozástudományi ajánlások

11.20 – 11.45 Dr. Varjas Tímea, PhD, egyetemi adjunktus: Kemoprevenció

11.45 -12.15 – Dr.Tamasi József Klinikai tapasztalatok a vegán étrenddel

Szünet

12.45-13.15 Bejelentett előadások

13.15- 14.15 Kerekasztal megbeszélés a felkért előadók részvételével – moderál Dr.Tamasi József

14.15-14.30 a szimpózium zárása

 

Előadások összefoglalói

.

 

 

Prof.Dr. habil. Hegyi Gabriella MD.PhD.: Testkontroll az enzimológia segitségével

A táplálkozás- emésztés láncolatában fontos enzimek vesznek részt.

Ezek mennyisége és minősége táplálkozási szokásainkkal, a táplálék minőségével és összetételével  folyamatosan változik, amelynek eredménye a megfelelő egészségtudatos táplálkozási szokás kialakítása.

A Dietetika tudományos kutatása ma már számos betegség kialakulását igazolta, amely összefüggésben áll a táplálkozási habitussal, a kívánatostól eltérő táplálkozási minták nyomán kialakult betegségek rizikójának megnövekedésével.

A különböző testtípusok, enzimológiai szempontok alapján történő elemzésük, jellemzésük és a kívánatos táplálkozási minta eléréséhez ad hasznos tanácsokat az előadás, amelyben nemcsak a táplálkozás, hanem a megfelelő, személyre szabott testmozgás is szóba kerül.

Az ismeret hasznos az egészségtudatos táplálkozást kedvelőknek, az ebben az irányban elmozdulást óhajtóknak és a fogyókúrázóknak is.

.

 

 

Szabó Zoltán PhD: A növényi alapú étrend hatása mögött rejlő molekuláris biológiai mechanizmusok ismertetése

A növényi alapú étrend számos esetben alkalmazható primer prevenciós eszköz olyan jelentős népegészségügyi problémák megelőzésére, mint a szív-érrendszeri -, tumoros megbetegedések, vagy a cukorbetegség és sok más esetben is. A megelőzésen túl a növényi alapú étrend, bizonyos esetekben akár a gyakorló orvos vagy szakdolgozó hatékony eszköze is lehet a gyógyításban, bizonyos betegségek kezelésében. A növényi alapú étrend pozitív hatásai szakirodalmi adatokkal bizonyítottak és sokak által jól ismertek. Az előadás elsődleges célja, hogy tisztázza azon lehetséges molekuláris biológiai mechanizmusokat amelyek az előbb elmondott jelenség hátterében állhatnak.

 

.

 

 

Dr.Rodics Katalin címzetes egyetemi docens: Az ipari mezőgazdaság egészségünket és környezetünket károsító hatásai, különös tekintettel a nagyüzemi állattartásra

A 21. század egyik legnagyobb feladata a jelenlegi ipari mezőgazdaság alapvető átalakítása az eddigi monokultúrán alapuló, sok vegyszert, fosszilis energiát, az állattenyésztésben rengeteg gyógyszert felhasználó ipari termelésből a fenntartható, kisgazdaságok alkotta mozaikos rendszer felé.

A Föld elegendő élelmiszerrel tudna ellátni  akár 12- 14 milliárd embert. De jelenleg a világ összes mezőgazdasági területének 75 %-án nem az embereknek, hanem a nagyüzemi módszerekkel tartott állatoknak termelünk takarmányt. Ez a jelenlegi élelmiszer előállítási gyakorlat felelős az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 50 %-ért. Ebben a legsúlyosabb tényező szintén a nagyüzemi állattartás. A világ édesvizeinek 70 %-át a mezőgazdaság használja el, kiemelten súlyos vízszennyező tényező szintén a nagyüzemi állattartás.

Sajnos azonban a hús- és tejtermék fogyasztás a fejlett országokban évről évre növekszik.

Ez Európában 70%-kal haladja meg a WHO ajánlását és sokkal magasabb, mint ami a rák, a II-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, illetve az egészséges testsúly megőrzéséhez ajánlott szint.

Ezen változtatnunk kell  mind a saját, mind Földünk egészségének megőrzése érdekében.

 

.

 

 

Prof.Dr.Bardócz Zsuzsa: A legújabb táplálkozástudományi ajánlások

Régi mondás, hogy „az vagy amit eszel”, de a tudomány csak mostanában kezdi felismerni, hogy nem mindegy, hogy
– milyen termelési módszerrel állítják elő a táplálékot;
– táplálékunk nem csak az egészségünkre, de a génjeink működésére is hatással van. Ezzel a területtel foglalkozik a    nutrigenomika és a nutrigenetika;
– amikor táplálkozunk, nem csak az emberi sejteket kell etetnünk, hanem a velünk élő mikrobákat is.
Az előadás áttekinti a legújabb ajánlásokat, érdekességeket a táplálkozástudomány területén.

 

.

 

 

Dr. Varjas Tímea, PhD, egyetemi adjunktus: Kemoprevenció

Környezetünkből, életmódunkból, táplálkozási szokásainkból eredően számtalan potenciális karcinogén ágensekkel exponálódik szervezetünk, mely megemeli a daganatok kialakulásának kockázatát.

Tudatos táplálkozással azonban lehetőségünk nyílik ezen káros hatások kivédésére kemopreventív molekulák szervezetünkbe juttatásával.

Előadó néhány különleges növényi táplálékra irányítja rá a figyelmet, kiemelve a bennük lévő bioaktív molekulák egészségügyi hatását, hatásmechanizmusát, szerepüket a primer és a tercier prevencióban.

.

 

 

Dr.Tamasi József belgyógyász, társadalom orvostan szakorvosa: Klinikai tapasztalatok a vegán étrenddel

A vegán étrend akár néhány nap alatt csökkenti a gyulladásokat, mérsékli a fájdalmakat. A vegán étrend mellett csökken a túlsúly, ürülnek az oedemák, megnyugszik az emésztőrendszer. Az előadó retrospektív vizsgálatot végzett a saját, azon gyulladásos betegségekkel rendelkező pacientúrája vonatkozásában, akik vegán étrendet legalább egy hónapig tartották.